Kennel Sar-Vuoren

Kennel Sar-Vuoren

Hei täältä Sar-Vuorelta!

Me Sar-Vuorelaiset asumme Espoossa ja Hämeenlinnassa. Espoo on virallinen kotipaikka ja Hämeenlinnassa on meidän vapaa-ajanpaikka, missä vietämme aikaa melkeinpä enemmän kuin Espoossa. Perheeseemme kuuluu tällä hetkellä Minna, Ari ja hieman yli neljä vuotias hovawart Lempi (Karvaturri Tähkäpää) sekä 12.5.2023 syntynyt Lempin tytär Sar-Vuoren Walpuri Wallaton. Tyttäremme on jo muuttanut omilleen. Lempillä on ollut kaksi pentuetta. H-pennut eli Huolettomat, jotka syntyivät 29.3.2022 ja W-pennut eli Wallattomat, jotka syntyivät 12.5.2023. Niitä edeltävä hovawart pentueemme lähti maailmalle vuonna 2005. Kerrotaanpa ensi jotain meidän alkuajoista sekä ajatuksiamme kasvatustyöstä ja palataan sitten tähän päivään.

Ensimmäinen koiramme oli musta hovawart Sazidun Dynamic Lady "Lady", joka tuli meille keväällä 1988 ja jo syksyllä 1989 taloon tuli toinen musta hovawart Pinus Gagea Gisela "Gisela". Näillä koirilla aloitimme harrastuksen, jonka myötä menimme mukaan rotuyhdistyksen toimintaan sekä siitä luonnollisesti siirtyen kasvatustyöhön. Alkuvuosina palveluskoiraharrastus sekä kaikki muutkin toiminnalliset, erityisesti koiriin liittyvät, aktiviteetit täyttivät mukavasti vapaa-aikamme. Ladyn kanssa kilpailimme pääasiassa viestillä, mutta myös haussa. Ladystä tuli FIN KVA 8.11.1993 (silloinen Suomen käyttövalio). Gisela puolestaan kilpaili jäljellä ja Giselasta tuli FIN MVA 31.10.1994 (silloinen Suomen muotovalio). Vuonna 1991 meille muutti vielä vuoden ikäinen Saplaninac Maca Crna "Minni". Minni oli kaunis kuin mikä ja samalla aivan armoton vahti. Alkuperäinen tarkoitus onkin ollut suojella kotieläimiä pedoilta sekä omistajan omaisuuden vartiointi ja suojelu. Minnin kotiseuduilta on peräisin tai johdettavissa myös meidän kennelnimi Sar-Vuoren. Saplaninac on saanut nimensä Sar Planina-vuorijonosta, joka sijaitsee Serbian ja Makedonian rajalla.

Johtoajatukseksi kasvatustyössämme muodostui hyväluonteinen, kohtuullisen helposti koulutettava koira, jonka rakenne sallii helpon ja sujuvan liikunnan. Tämä pätee meillä edelleenkin. Koiran terveys ja hyvä luonne on kaiken A ja O. Muut asiat, kuten ulkomuotoon tai väritykseen liittyvät pienet virheet, ovat toissijaisia, mutta huomioon otettavia asioita yhdistelmiä suunniteltaessa. Pääasia on, että koirat ovat fyysisesti ja psyykkisesti terveitä, oikean tyyppisiä hovawartteja. Koirien jalostustyö vaatii pitkän tähtäimen suunnitelmia, joilla luodaan pohja kasvatustyön onnistumiselle muutoinkin, kuin jonkin yksittäisen pentueen osalta. Tavoitteenamme on kasvattaa rodunomaisia ja terveitä hovawartteja.

Kasvattajian meillä on luonnollisesti myös odotuksia kasvateistamme. Tavoitteita asetetaan. Välillä niitä saavutetaan ja välillä ei. Tärkeitä saavutuksia on oikeastaan kolmenlaisia. Näistä kaksi ensimmäistä pitää sisällään saavutukset omien koirien kanssa sekä kasvattiemme saavutukset. Kun puhutaan saavutuksista, puhutaan yleensä menestyksestä eri kilpailujen saroilla. Mutta tärkein - se kolmas saavutus - on saada koiran omistajalta puhelinsoitto tai muu yhteydenotto, josta henkii aito tyytyväisyys koiraan. Mikään ei lämmitä kasvattajan mieltä ja sydäntä niin paljon, kuin tieto siitä, että koiralla ja ihmisellä on mukavaa yhdessä. Edellä mainittu seikka tulisi ottaa yleisestikin koirankasvatustyössä huomioon, tietenkin tinkimättä rodun ominaispiirteistä. 

Olennaisena osana kasvatustyöhön liittyy uuden ja hyvän kodin löytäminen pennulle. Ostajien valinta onkin niitä kasvattajan vaativimpia tehtäviä. Puhelinkeskustelujen jälkeen heihin tutustutaan lähemmin luonamme, useimpiin jo ennen pentujen syntymää. Jutellaan "halki ja poikki" kaikki koira-asiat ja usein paljon muutakin. Ja mikä tärkeintä, pennunostaja pääsee tutustumaan myös pentujen emään.

Haluamme aina tavata kaikki pennun ostajat ennen päätösten tekoa. Luottamuksen tulee olla molemminpuolista. Meidän on voitava luottaa siihen, että pennunostaja pärjää koiran kanssa ja ostajan on voitava luottaa siihen, että myymme hänelle hänen tarkoitukseensa mahdollisimman hyvin sopivan pennun. Kenellekään emme lupaa tiettyä pentua ennenkuin ne ovat hiukan kehittyneet ja niiden luonteesta voidaan nähdä  jo jonkinlaista soveltuvuutta.

Tarpeet tulevan pennun suhteen ovat moninaisia. Joku hakee kilpailu- tai harrastukoiraa, toinen lenkkikaveria, kolmas haluaa mahdollisesti käydä näyttelyissä ja neljäs tykkää, että lastenkin on pärjättävä. Tämä tuo vaatimuksia kasvattajalle.

Pentujen synnyttyä niitä voi käydä katsomassa useaan kertaan. Ensimmäiset kaksi-kolme viikkoa kuitenkin rauhoitetaan emän ja pentujen yhteiseksi ajaksi. Pennun ostajaa emme päästä maailmalle tyhjin käsin, vaan jokainen pentu perheineen varustetaan uuden elämän alkuun kansiolla, joka sisältää ruokinta-, kasvatus- ja koulutusohjeita. Pennut rekisteröidään ja ne käyvät eläinlääkärin tarkastuksessa, sirutetaan ja madotetaan. 

Noin 3-4 kuukauden päästä pentujen luovutuksesta pidämme pentutapaamisen pentujen syntymäkodissa. 

Sitten tarkemmin lähemmäs tätä päivää. Lempi pentu muutti meille Nykoppin Minnan Karvaturri kennellistä maaliskuussa 2019. Minnalle syntyi tuolloin kolme mustaa narttua ja se sai meidän kiinnostuksen heräämään. Olivathan omat koiramme olleet mustia. Mutta sille ei voinut mitään, että tuo ihana merkkivärinen energiapommi täynnä vauhtia, iloa ja hyväntuulisuutta valloitti meidät. Aloitimme Lempin kanssa säännölliset agilitytreenit yhdeksän kuukauden iässä. Lempi on aivan täpinöissään kun lähestymme treenipaikkaa. Ja kentällä vauhdista ei ole puutetta. Lisäksi treenailemme tottelevaisuutta ja jälkeä, porukalla ja itseksemme. Lempillä on mieletön halu tehdä ja onneksi Lempi on myös helposti oppiva. Myös taistelutahtoa löytyy enemmän kuin tarpeeksi. BH-kokeen Lempi suoritti syksyllä 2021. Parhainta yhdessä tekemistä ovat kuitenkin yhteiset pitkät metsälenkit. Ja sitä ilon määrää silloin ei voi olla mitenkään huomaamatta. Nyt meidän elämää ilostuttaa myös Lempin kullanvärinen tytär Sar-Vuoren Walpuri Wallaton.

Kennel Sar-Vuoren

Minna Hentunen ja Ari Riikonen sekä
Karvaturri Tähkäpää "Lempi" ja Sar-Vuoren Walpuri Wallaton "Walpuri"Olemme Suomen Hovawart ry:n jäsen
Olemme Suomen Kennelliiton jäsen
Olemme myös Etelärannikon Tassutiimi ry:n eli Ertin jäsen
Vuoden 2022 kasvattajasitoumus on voimassa

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy